ZEN

Kuvia

Sisäpiha.


Päätallin käytävää.


Päätallin sisäänkäynti remontin jälkeen.

Pohjapiirros


Alkuperäinen ulkoasu © M Layouts
Muokkaus © Latu
Taustakuva © Mystarkey
Kuvat ja tekstit © Latu ellei toisin ole mainittu.

Sivusto toimii parhaiten Chromella.


Tämä on virtuaalitalli
This is a sim-game stable

Kartanomaisemia Riikanlahdelta


Syksyllä 2015 Suomen sisäänpäinlämpiävät piirit pohjolan perämetsissä saivat jäädä taakse Zenin muuttaessa lähemmäs Keski-Eurooppaa Länsi-Latviaan. Myös puitteet kokivat huiman nousun sijainnin ohessa: pieni pakettitalli, katteeton hiekkakenttä ja puinen omakotitalo vaihtuivat vanhan hevostilan suureellisiin puitteisiin useine talleineen upeilla ratsastustiloilla varustettuna, päärakennuksenakaan ei ole sen vaatimattomampaa kuin kiviseinäinen, klassistinen kartano esipihoineen. Tila sijaitsee Saulkrastissa, n. 60 km päässä pääkaupungista Riikasta ja 2 km päässä Riikanlahden rannalta. Yli satahehtaarisesta, rauta-aitojen ympäröimästä tontista suurin osa on havuvoittoista metsää. Pieni joki virtaa tilusten pohjoispuolella kohti Gauja-jokea, sen ylitse on ainoa ajokuntoinen tie Saulkrastiin.

Talleja on yhteensä kolme: suurin talli on päätalli kivetyllä sisäpihalla, pihapiirin lounaskulmassa sijaitsee pitkä kilpatalli ja tammatalli.

Maneesi on suuri ja katsomotilaa siinä riittää isommillekin kisoille järjestettäväksi, myöskin perinteinen kahvio löytyy, tietenkin. Kentän laidalta löytyy katettu katsomo. Molemmissa tiloissa on pohjaratkaisuna hiekka-kivituhkaseos kumirouheella.

Tallilta löytyy myöskin vanha ovaalinmallinen ratsastusrata, joka nykyisin saa toimia laukkaponien treeniratana. Radan varressa on myös pieni katettu katsomo, joten myös sillä on mahdollista järjestää erinnäisiä tapahtumia jos tarvetta löytyy.


Suurin osa maastoista on metsäistä maata, mutta pienellä vaivalla pääsee myös Riikanlahden rannalle, jossa varsinkin laukkaponit saavat treeniä keväästä syksyyn.

Outo joukko

IIVARI

Hiljainen Iivari on epäsosiaalisesta luonteestaan huolimatta koko tallikompleksin omistaja, viimeinen sana ja laatua janoava haukansilmä joka huomaa pienimmätkin epäkohdat huonosti hoidetusta hevosesta lakastuneisiin kukkaistutuksiin. 

Vaikka mies ei paljoa puhu, on häntä silti turha väittää arkajalaksi. Iivarille on kunnia-asia herättää huomiota niin omintakeisilla asuvalinnoillaan kuin aina vain kummallisemmiksi muuttuvilla rotuvalinnoillaan — dongolat ja batakinponit ovat vasta alkua...


Amelie

17-vuotias Amelie on pieni ja linnunluinen tyttö, joten hän on kuin syntynyt laukkaponin selkään. Hurjaluontoinen ja kovakalloinen Amelie ei pelkää tiukkojakaan tilanteita, eikä ole olemassakaan hevosta jota hän ei uskaltaisi ratsastaa — itsesuojeluvaistoa saisi siis olla olemassa... 

Amelie on syntynyt Ranskassa, mutta hän on muuttanut jo alle vuoden ikäisenä Suomeen äitinsä kanssa suomalaismiehen perästä. Kun Zen muutti Latviaan ei Amelien odotettu lähtevän mukaan, mutta hän jaksoi ympäripuhua itsensä mukaan tallin nuorimmaksi palkkatyöläiseksi. Vaikka hänen äitinsä verenpaine on jatkuvasti tapissa lapsensa ymmärrettävän riskialttiin harrastuksen ja työn vuoksi niin oikeasti kaikki ovat iloisia Amelien puolesta: kukapa ei tahtoisi päästä unelma-ammattiinsa ennen kuin edes on ehtinyt täysi-ikäiseksi?


Clave

Clave on pitkin Eurooppaa matkaillut aussi, joka houkuteltiin suoraan pitämältään koulutusklinikalta Zeniin kouluttamaan hevosia. Aluksi Claven piti hoitaa vain muutama nuorikko kisakuntoon, mutta lämminsieluinen ja hyväntahtoinen mies jäi loppujen lopuksi pidempiaikaiseen pestiin sillä ehdolla että saa majoittaa omat hevosensa maksutta työpaikkansa tiloihin.

Jokainen puhtaat jauhot pussissaan pitävä tulee toimeen Claven kanssa: hänen maljansa on aina puoliksi täysi eikä tyhjä, ja vilpittömille ihmisille mies on tasan yhtä vilpittömän mukava, rehellinen ja avoin. Clave ei ole mikään hölöttäjä ja puhuu Iivarin tapaan vain silloin kun on tarvis, mutta aina kun hän sanaisen arkkunsa aukaisee niin sieltä pääsee ulos vain silkkaa asiaa ja tarkoin punnittua tekstiä.


Helmi

Ensimmäisenä ei nimestä voisi päätellä tämän nuoren naisenalun ulkonäköä: mustaksi värjätty tukka takutettuna, oikeassa kulmassa kulmakoru ja korvat lävistettynä moneen kertaan. Helmin vaatteiden väri on poikkeuksetta musta, satoi tai paistoi ja ihollekin tuntuu kummasti aurinkoisina päivinä ilmestuvän rusketuksen estävä kerros aurinkorasvaa ja vaatteita. Kauniit, vihreät kiilusilmät viimeistään paljastavat Helmin saapuneen paikalle, sillä ei hän pienine nöpönenineen ole mikään kauhea ilmestys.

Helmi omistaa kauniin Anastasia-tamman, jonka osti puolivuotiaana kasvattajalta Englannista. Ei uskoisi, että noin nuorella olisi paljoa rahaa, mutta vanhemmat ja isovanhemmat auttavat tätä suvun mustaa lammasta aina tarvittaessa. Helmin hevoskokemusta on kertynyt jo aivan taaperosta asti ja hän onkin koko lapsuutensa käynyt tätinsä ratsastuskoululla.

Helmi on hiljainen, mystinen tyyppi, jolta ei irtoa kuin murahdus julkisesti tai korkeintaan jotain hyvin julmaa. Kahdestaan hän kuitenkin osoittautuu ihan mukiinmeneväksi, suhteellisen kunnolliseksi nuoreksi naiseksi, joka tekee vaikka koko tallin työt, jos on tarve.